Ieder jaar organiseren wij met de HAS Green Academy de masterclass ‘Innovatieve Procestechnologieën’ voor 4e jaars studenten Voedingsmiddelentechnologie. In september komen deze studenten een week bij ons op bezoek en duiken ze in de wondere wereld van nieuwe technologieën om de voeding van morgen te maken.
De terugkerende feedback van studenten is dat het toch wel ontzettend gaaf is om alle technologieën op een plek samen te zien komen. “Dat zie je niet vaak”. Goed om het eens “in het echt” te zien, in plaats van enkel de theorie.
In september 2022 vond alweer de 3e editie van deze samenwerking plaats. Een tiental in procestechnologie geïnteresseerde studenten startte de week met een dag vol gastlezingen. Zo vertelde Frank de Boeff (Bodec) over de uitdagingen rondom innovatie in de levensmiddelenindustrie. Een nieuwe technologie kan er namelijk jaren over doen voordat deze daadwerkelijk in productie genomen wordt.
Jasper van Altena (Pascal Processing) inspireerde de studenten op het gebied van pasteuriseren middels hoge druk. Vooral de belangrijke rol van het ontwerpen van een geschikte verpakking werd uitgebreide besproken. Mark Soetman (RMF Europe & Crustalicious) sloot de serie af met een inspirerend verhaal over het daadwerkelijk naar de markt brengen van twee nieuwe technologieën.
Daarnaast gaf Food Tech Brainport natuurlijk een uitbreid kijkje in onze eigen keuken. Later in de week brachten de studenten ook nog een bezoek aan Van Rijsingen Green, om in het echt te zien hoe reststroomverwaarding, middels innovatieve technologie, eruit kan zien. Niet alleen praten over het verwerken van reststromen maar met eigen ogen zien hoe stromen, die vroeger naar het land of de vergister werden gereden, nu worden verwerkt tot sappen, concentraten, en vezels.
Gedurende de masterclass doen de studenten ieder jaar weer een eigen onderzoek naar innovatieve procestechnologieën. Dit jaar werden bijvoorbeeld de uitdagingen van een spiraalvriezer voor RMF (radio magnetic freezing) technologie nader onderzocht, en werd ATFD (agitated thin film drying) in detail vergeleken met de conventionele sproeidroogtechnologie. De eindpresentaties leveren ieder jaar weer goede discussies en inspiratie op.