De oesterzwam is een veel geteeld product in Nederland. Maar we gebruiken hem niet volledig! De steel (of voet) van de oesterzwam is het gedeelte dat overblijft na het oogsten van de oesterzwam. Het is een stuk taaier dan de oesterzwam en daardoor niet direct te eten. Kwekerijen gooien dit deel dan eigenlijk ook direct weg na de oogst. Maar met behulp van industriële technieken kan deze taaiheid ook in het voordeel werken. Dankzij deze taaiheid beschikt de oesterzwamvoet namelijk over een vlezige structuur die dierlijk vlees kan imiteren of zelfs vervangen. Ook is de oesterzwam een typisch herfst en winter product. In deze periode ligt dan ook de piek van de reststroom. Vleesvervangers (vega en hybride) worden echter het hele jaar door gegeten. Er moest dus worden gezocht naar een manier om de oesterzwamvoetjes langer te conserveren, om seizoenen te overbruggen, waardoor deze reststroom jaarrond gebruikt kan worden in allerlei duurzame voedingsmiddelen.
Binnen het project Food from Food zijn we met BeefyGreen dan ook aan de slag gegaan met het conserveringsvraagstuk van de oesterzwam voet. Maar daar bleef het niet bij. BeefyGreen was namelijk ook op zoek naar een food grade productielocatie waar zij hun professionaliseringsslag voort konden zetten. Die heeft BeefyGreen gevonden op de locatie van Food Tech Brainport.
Het is de missie van BeefyGreen om de allerbeste alternatieven voor vlees te leveren. Bij Food Tech Brainport heeft Frank Nouwens, eigenaar van Beefy Green, mogelijkheden gevonden om te groeien als onderneming met directe toegang tot kennis en technologie om dit te realiseren.
We zijn trots op al onze succesverhalen maar het verhaal van BeefyGreen laat onze toegevoegde waarde erg goed zien.