In de voedselketen ontstaan tijdens de handel en verwerking van grondstoffen secundaire stromen. Oorzaken hiervoor zijn bijvoorbeeld: variaties in teelt en opbrengst, veranderingen in vraag, bevoorradingsstrategieën, kwaliteit variaties, sortering en snijden. Deze stromen worden nog niet optimaal benut of gaan verloren, terwijl ze ingezet kunnen worden voor levensmiddelen (rechtstreeks of door verwerking naar waardevolle ingrediënten). Ondanks de potentie is grootschalige verwaarding naar humane consumptie beperkt.
Binnen dit project wordt een integrale ketenaanpak toegepast. Met een groep van 6 (MKB) bedrijven en organisaties wordt gewerkt aan de realisatie en valorisatie van hoogwaardige toepassingen van plantaardige zij- en reststromen. Volledige verwaarding van de reststroom staat voorop. De functionaliteit voor toepassing wordt gekoppeld aan de eigenschappen van reststromen (volumes, beschikbaarheid, kwaliteit) en aan milde, duurzame technologie voor zowel de stabilisatie van het materiaal als voor de verwerking naar waardevolle toepassingen. Op labschaal wordt geëxperimenteerd met technologieën, waarna opgeschaald wordt naar pilotniveau.
Met behulp van een tool worden diverse verwaardingsopties voor verschillende plantaardige agri- en food reststromen geanalyseerd. Zo identificeren we de benodigde technologie, eigenschappen van zij- en eindproducten en mogelijke toepassingen van deze producten. Eveneens wordt de duurzaamheid van verwaardingsopties bepaald.